Kalça Ağrısı Tedavi Edilmezse Daha Büyük Sorunlara Neden Olabilir!
Özellikle pandemi ile birlikte bireylerin kendi başlarına spor yapmaya çalıştıklarını hatırlatan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Budak Akman, bilinçsiz egzersizin kalça ağrısına ve kalça bölgesinde bazı sorunlara yol açabileceğine dikkat çekti.
En sık görülen ortopedik sorunlardan biri olan kalça ağrısı, 18-60 yaş arası genç ve erişkin nüfusun yaşam kalitesini etkileyen önemli bir sorundur. Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Budak Akman, “80 milyon nüfuslu Türkiye’yi düşünürsek yaklaşık 800 bin kişiyi etkilediğini söylemek mümkün” dedi.
Doç. Dr. Akman, kalça bölgesinde oluşan ağrıların yol açtığı sorunlar ve tedavisi hakkında bilgi verdi.
“AĞRI FARKLI NEDENLERE SEBEP OLABİLİR”
Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Doç. Dr. Budak Akman, iyi ve kapsamlı bir uzman muayenesinin şart olduğunu belirtti.
Doç. Dr. Akman, konu ile ilgili şu bilgileri verdi: “Bu ağrılar kalça ekleminden, kalça çevresindeki kemik, kas ve tendonlardan kaynaklanabilir. Ağrı da olabilir. Direkt olarak kalça eklemini ilgilendirmeyen ancak bel bölgesinden yansıyan bir ağrı da kalçayı vurabilir. Ancak kadınlarda idrar yolları, jinekolojik sorunlar da kalça çevresinde ağrılara neden olabilir. Bu nedenle ağrıyı değerlendirmek için öncelikle travmatik mi yoksa travmadan bağımsız mı olduğuna bakmak gerekir.”
“SPOR VE AKTİVİTELERLE İLİŞKİLİ AĞRILAR 20-60 YAŞLAR ARASINDA DAHA FAZLA AĞRIDIR”
Gençlerde, çocuklarda ve yaşlılarda görülen kalça ağrısının farklılık gösterebileceğini belirten Doç. Akman, “Genç popülasyonda yapılan birçok çalışmada kalça ağrısı ile başvuran hastalarda ilk sıralarda femoraasetabular sıkışma dediğimiz kalça sıkışma hastalığı ve kas-tendon gerilmeleri görülmektedir. 60 yaş üstü kişilerde kalça ağrısının nedenlerine baktığımızda gençlerden farklı olarak osteoartrit yani kireçlenme ilk sırayı alıyor. Elbette kas-tendon ağrısı, yansıyan ağrı da görülebilir. Artroz, dünya çapında sakat bırakan hastalıklar arasında dördüncü sırada yer alan değerli bir baş belasıdır. Dünya çapında yılda 240 milyon kişinin ve Amerika Birleşik Devletleri’nde 32 milyon kişinin bundan muzdarip olduğu bildiriliyor.
AĞRI HAREKETLE ARTIRILIYORSA SORUN ORTOPEDİK NEDENDEN OLABİLİR
Doç. Akman, “Ancak ortopedik problemlerde sorun ilerlemişse istirahatte de ağrı devam edebilir” dedi.
“KALÇA ARKA AĞRILARI DAHA FAZLA EKSİKLİĞİNDEN ANLAŞILIR”
Ortopedi Uzmanı Doç. Budak Akman, “Bu durumda kalçanın yan ve arka tarafında ağrı yapmasını beklemiyoruz. Hasta geldiğinde kalçanın arkasını kalça bölgesi olarak isimlendirebilir. Bununla birlikte, kalçanın arkasındaki ağrı çoğunlukla belden kaynaklanır.
Kalça hastamızdan beklediğimiz şikayet aslında şu; C işareti diye bir şey var. Hasta eliyle C şeklini yaparak öne ve yana gerçek bir yer gösterir. Hasta ağrıyı C işareti içindeki bir bölgede hissediyorsa büyük olasılıkla kalçadan kaynaklanmaktadır. Çoğunlukla arka bölgede ya da tamamen arka bölgede ise aslında kalça patolojisinden biraz uzaklaşmış oluyoruz. Farklı hastalıkları düşünmemiz gerekiyor. Yansıtılan ağrı nedeniyle bel problemleri, bel fıtığı, romatizma gibi patolojilerde kalça çevresinde ağrıya neden olabilir.
“ÇOK NADİR GÖRÜYORUZ, BAZI DELİ HASTALIKLARIN BELİRTİSİ DE OLABİLİR”
Kalça ve kalça çevresindeki ağrıların çok nadir görüldüğünü, bazı kötü huylu hastalıkların da belirtisi olabileceğini kaydeden Doç. Dr. Akman, “Bu nedenle fizik muayene hastalığın teşhisinde çok değerli. İlk değerlendirmenin ardından tanıya yaklaşıyoruz. Ancak kesin tanı için mutlaka ek tanı yöntemleri istiyoruz. Özellikle gençlerde röntgen ile birlikte MR mutlaka gereklidir.”
“BUGÜN KALÇA ARTOSKOPİSİNİ ÇOK SIK KULLANIYORUZ”
Hastalığın tedavi süreçlerinden bahseden Doç. Akman, “Gençlerde kalça sıkışması hastalığı, kıkırdak sorunları ve labrum yırtıkları ile karşılaşıyorsak cerrahi tedavilerle başarılı sonuçlar alıyoruz. Burada da açık minimal invaziv bir yöntem olan kalça artroskopisini sıklıkla kullanıyoruz. Artık dünyada altın standart haline gelmiştir. Kalça artroskopisi her yaşta yapılabilir ama kalça ekleminde bozukluk ilerlediğinde ve osteoartrit geliştiğinde tabi ki pek işe yaramıyor. Daha çok genç hastalarda ve bu olayların ilk aşamasında uyguladığımız bir yöntem diyebilirim. Gençler ve sporcular, kalça yaralanmaları – labrum yırtıkları ve kalça çarpma ameliyatları – sonrasında spora geri dönebilirler. Belirli bir iyileşme sürecinden sonra faaliyetlerine kaldıkları yerden devam edebilirler. “
“TEDAVİLERLE YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRABİLİRİZ”
Tedavi edilmediği takdirde hastaların bir süre sonra kalça kireçlenmesi ile karşılaşması kaçınılmaz olacaktır” diyen Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Budak Akman şu tekliflerde bulundu:
“Öncelikle sosyal medyada görülen hareketlerle bilinçsizce spor yapılmamalı. Ancak sporla birlikte ağrı oluyorsa veya hareket hızını artırıyorsa ağrılarım geçer diye bir daha spor salonuna gitmemek gerekiyor. Çünkü bu durumda ağrı kronikleşebilir ve kolayca tedavi edilebilirken daha karmaşık hale gelebilir. Bu nedenle özellikle o bölgede spora bağlı yaralanma, zorlanma, şişlik veya morarma gibi bir bulgu varsa hemen bir ortopedi uzmanına başvurmanızda fayda var. Kalça kireçlenmesi olan yaşlı hastalarımız kalça ağrıları ile devam etmek zorunda değildir. Bugünkü tedavi ile onların yaşam kalitelerini yükseltebiliriz. Acılarını azaltabileceklerini ve hayatlarını rahat bir şekilde sürdürebileceklerini unutmasınlar.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı